Dzisiaj wpadłem na taki filmik z targów :
http://www.youtube.com/watch?v=SApIW_s_C9wPo chwili poszukiwań, stwierdziłem, że czołówki wyposażone w tą baterię są już w cenniku u polskiego dystrybutora :
Tikka 2 Core (szary) + ładowarka - 249 zł - 95 zł = 154 zł
Tikka XP 2 Core (grafit) + ładowarka - 349 zł - 179 zł = 170 zł
Jak widać, jak cię stać na Tikkę XP Core to możesz zapłacić więcej

Co to takiego jest ten Core ? Jest to akumulator litowy ładowany z portu usb i z programowalnym ustawieniem wyjścia - co symuluje efekst stabilizacji w czołówkach które dotychczas stabilizacji nie posiadały Tikka 2 / Zipka 2...

Wedle producenta zastępuje 300 baterii - co niezbyt mi się podoba bo oznaczało by, że wytrzymuje tylko 100 cykli ładowania ??!! A zwykle Li-iony są liczone na 500 cykli czyli 1500 baterii

Jakie są możliwości tego akumulatora ? Dzięki stabilizowanemu napięciu wyjściowemu zapewnia stały poziom zasilania do czołówki - dzięki oprogramowaniu możemy a nawet musimy wybrać model czołówki z którym go będziemy używać i wybrać zakładane parametry pracy. Czas pracy będzie pochodną ilości światłą jaką chcemy uzyskać - wszystko jest wyświetlane na ekranie.
Koniec bajek marketingowych...Co w praktyce dostajemy ? Akumulatorek jest ładowany z USB, tak wiec napięcie wejściowe 5V co daje akumulator Li-Ion 3,7V - przy tych rozmiarach szacuje jego pojemność na 1600mAh. Jeśli ma stabilizowane wyjście to znaczy, że na wyjściu musi być układ Buck/Boost który raz obniża raz podnosi napięcie - zależnie od wymagań czołówki.
Patrząc na dane pokazane na prezentacji (3m42s) mamy Tikkę 2 XP na 91% przez 5h

Dla takich parametrów Tikka 2 XP potrzebuje ok. 4,3V i 210mA -> 0,903W * 5h = 4,511Wh układ Buck/Boost o sprawności 80% -> 5,64Wh

A akumulatorek ma akurat 3,7V*1600mAh = 5,92Wh
PodsumowanieCo więc dostajemy za 170 zł ? Trochę oszczędności środowiska względem baterii

. Więcej światła niż na zwykłych akumulatorkach NiMH AAA w ustawieniu stabilizacji zasilania płacąc za to skróceniem czasu pracy. Dłuższy czas pracy niż na akumulatorkach NiMH w ustawieniu bez stabilizacji (5,92Wh z Li-Ion wobec 3,24Wh z NiMH) i podobny jak do baterii litowych (Litowe AAA ok 6Wh).
Czy się opłaca ?Trudno powiedzieć, osobiście mając do wydania 250 zł, na pewno nie kopił bym Tikki tylko Myo RXP, a przy 350 zł kombinował bym ze sprowadzeniem i zmodowaniem sobie Apex'a z Princeton Tec .