Właśnie z kumplem zamówiliśmy w Skalniku dwa Ridgerest'y - ja normalnego w rozmiarze regular, a kumpel large SOLite (chociaż przez stronę zamówiliśmy model Solar, ale, że się spodobał to został).
Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, lekkie, dobrze wykonane. Mierzyłem wymiary suwmiarką i deklarowane 15mm wychodzi od wypustki po jednej stronie do tej po drugiej.
Więc przyszedł czas na test terenowy.
Temp ok. 6st. oraz dość wietrznie, przez całą noc nie odczuwałem dyskomfortu jeśli chodzi o izolację od podłoża, spało mi się wygodnie, może to też zasługa, że byłem dość wymęczony (wcześniej miałem jakąś no name 12mm z alu).
Rano po przeganianiu robactwa

i uderzaniu w karimatę zauważyłem, że w tych rowkach lubi się zbierać wilgoć w niewielkich ilościach - bez tego uderzania nie było jej widać. W tych rowkach lubi się też zbierać wszelaki brud.
Jeśli chodzi o wytrzymałość to mam na razie parę niewielkich uszkodzeń od zahaczaniu plecakiem o gałęzie - zaś od tych na których spałem były tylko nieszkodliwe wgniecenia.
Kumpel śpiąc na SOLite w sumie na nią nie narzekał jeśli chodzi o termikę - był za to bardzo zadowolony z jej rozmiaru, zawsze lądował poza nią

Ogólnie reszta cech wypada bardzo podobnie, konstrukcja jest bliźniacza.