Odświeżę temat, bo chcę kupić córce laptopa i pytanie mam typu jakie firmy omijać szerokim łukiem a jakie są przyzwoite, i na co zwrócić głównie uwagę. Ma być z windows7, budżet to max 2,5 k zł.
podstawowe pytanie do czego to ma być i jak bardzo mobilne
Jeśli córa nie grywa w wymagające gry czy nie używa jakiś zaawanasowanych programów graficznych to dedykowana karta graficzna (tzn. taka która jest oddzielnym układem elektronicznym z pamięcią i procesorem graficznym przymocowanym do płyty głównej komputera za pomocą złącza w odróżnieniu od zintegrowanej, która opiera się o układy zamontowane na płycie głównej komputera) jest zbędna - lepiej zainwestować w pamięć ARM, procek czy dysk twardy albo zwyczajnie zaoszczędzić
potrzeba mobilności będzie wyznacznikiem wielkości laptopa - przy czym jeśli ma robić za desktopa i czasami być gdzieś przewożonym to można rozważyć kupno czegoś większego niż 15 cali.
Jeśli chodzi o dyski SSD to ich niezaprzeczalną zaletą jest szybkość dostępu do danych i bardzo znaczący wzrost szybkości działania komputera (nie tylko przy jego uruchamianiu) natomiast minusem cena i stąd ich ograniczona pojemność dla przeciętnego użytkownika - szczególnie takiego który przechowuje duże ilości danych czy to muzyki czy to filmów albo zdjęć. Rozwiązaniem tego problemu może być dysk hybrydowy (SSD plus tradycyjne "talerze"), komputer z możliwością zamontowania 2 HDD (raczej nie w małych laptopach) albo takie, w których można je zamontować zamiennie z napędem DVD (trzeba by chyba się mocno rozejrzeć na rynku, być może dokupić jakąś specjalną kieszeń na dysk ale widziałem takowe i używałem nawet parę lat temu). Wreszcie można dokupić dodatkowy dysk HDD do laptopa (wilekości 2,5') plus obudowa na USB do niego (najtańsze to już chyba są po 20-30 zł) ewentualnie gotowca (ale są droższe a złożenie dysku i obudowy jest banaaaalnie proste). Zaleta tego jest taka, że ten dysk może być podłączony pod dowolny komputer, służyć jako dysk do pracy, przechowywania, kopiowania i backup-u danych. Jak się go podłączy do odpowiedniego TV może też nawet robić za odtwarzacz multimedialny. Mam 3 takie w domu i dobrze się spisują we wszystkich podanych przeze mnie zastosowaniach.
Jakby co Irek to pytaj dalej