Play - jak wiadomo od dawna - początkowo korzystał z infrastruktury Plusa do rozmów głosowych. Z czasem zaczęli stawiać własne BTS-y (przekaźniki), z których przekazywali i rozmowy i internet.
Tam gdzie nadal korzystają z plusa, można dzwonić, ale nie da się surfować - tego im Plus nie udostępnia.
Oczywiście w miastach, kurortach Play ma swoje stacje, więc tam i jest zasięg GSM i UMTS i innych technologii.
W małych miejscowościach o nikłym znaczeniu strategicznym, Play nie stawia swojej infrastruktury i tam nadal nie ma internetu, a GSM jest na zasadach drugorzędności / roamingu od Plusa.
Chyba, że są miejsca gdzie nie ma zasięgu Plusa, wtedy Play może tam postawić jakiś mały przekaźnik, ale to tylko moje przypuszczenia, nie wiem czy wogóle uzasadnione.
Tak czy inaczej, u mnie Play jest tylko przez Plusa na GSM, na sieci 3G Playa nie ma, co akurat pokrywa się z mapkami z niezależnych stron www.
A internet dlatego mam z Orange, bo karta z taryfą Orange Free ma ważność dwa lata, więc doskonale się nadaje jako rozwiązanie awaryjne / podróżne / zapasowe, gdy moja główna sieć szwankuje albo potrzebuję netu na wyjazd.
I tyle z moich obserwacji...