Shwarc
Miałem nadzieję, że akurat Ty zabierzesz głos. W innym miejscu dyskutowaliśmy o Bisonie Tatonki. Korespondowałem też z jednym z polskich sprzedawców, oto co mi odpisał:
"Szczerze, nijak jest prawdą, że te taśmy biegną przez całą długość szelki w innych firmach. Dla przykładu Osprey, Lowe Alpine, Deuter – same wiodące marki plecakowe robią to tak samo jak Tatonka i pasek jest wszyty nie raz, ale raczej dwa razy (raz na początku szelki, raz głębiej pod materiałem w wypadku Tatonki). Nie wiem skąd taka opinia się pojawiła, że mogłyby się wyrwać przy większym obciążeniu.
Zwłaszcza wątpliwa opinia o wytrzymałości plecaków Tatonki, które to właściwie nigdy nie trafiają do nas na reklamację (dwa niechlubne wyjątki u nas w całej historii tej marki tyczyły się małej serii plecaków, gdzie był za płytko puszczony szew i nigdy to się nie powtórzyło) i są niemalże niezniszczalne – włącznie z przytoczeniem historii plecaka Bison, który został porzucony przez jednego z naszych pracowników na Alasce i spędził tam w lesie zimę, odnalazł się po ponad roku i dalej służy bez zarzutów dzisiaj.
Nie chcąc zbytnio krytykować osoby piszącej tą opinię, ale mam wrażenie że opiera się na jakiś hipotetycznych przemyśleniach, które nijak odbijają się w rzeczywistości i nie ma osoba doświadczenia z plecakiem o którym pisze. Choć chętnie bym się zapoznał z całą opinią.
Podsumowując krótko – pasek wszyty jest w szelkę w sposób standardowy, jak w większości modeli różnych czołowych producentów plecaków, nie budząc żadnych wątpliwości co do wytrzymałości konstrukcji.
Z naszej strony Bisony są jednymi z najbardziej wytrzymałych i wygodnych plecaków (choć ciężkich) jakie można spotkać na rynku"
I plecak o którym teraz piszę to właśnie Tatonka Bison Exp 75. Jak bym nie wyregulował systemu nośnego, między ramionami a szelkami jest kilka centymetrów przerwy. Nie ma opcji by szelki spoczywały na ramionach, przez co plecak jest niestabilny. Czy tak ma być? Nie potrafię dodać zdjęcia do posta, więc wklejam link:
http://vlep.pl/obrazek/4gnwaq.png Nie ma opcji, żeby mój plecak leżał na ramionach jak na zdjęciu.