Zatem w ruch poszły szkła kontaktowe i płyn do soczewek sprzedawany w drogeriach Rossmanna. Cena rewelacyjna, bo szkła miesięczne kosztują [za dwie sztuki] około 20 zł, płyn duży około 25 zł, a do tego często i gęsto można załapać się na promocje, kiedy to ceny tego drugiego spadają i do 15 zł za 360ml.
Co do płynu: może być. Ideałem dla mnie jest SOLO-care AQUA i do niego porównuję wszystkie inne. Początkowo używałem go ze szkłami J&J Acuvue Advance, o których wspomnę za chwilę, i muszę stwierdzić, że nie czyści tak dokładnie i nie nawilża szkieł jak właśnie ww Solo. Często i gęsto potrzebne jest po całnocnym leżakowaniu szkieł drugie czyszczenie. Zatem jego cena przestaje w pewnym momencie odgrywać decydującą rolę, ponieważ zużywamy go po prostu więcej. Dodać należy, że widoczne są często białe plamy na szkłach po wyjęciu z dłuższego przechowywania, co oznacza, że pozostają po nim resztki białkowe, czyli i bakterie, zatem naprawdę nie czyści on dobrze. Rzadko też możliwe jest, co w przypadku Solo-care było naturalne, użytkowania szkieł bez czyszczenia po wyjęciu z pudełka po nocy. Zatem kolejne zużycie płynu gotowe.
Szkła: miesięczne, dostępne są co ćwierć dioptrii od -6 do +6 z tego co zauważyłem i płaszczyźnie krzywizny wyłącznie 8.6. Porównuję je do dwutygodniowych szkieł J&J Acuvue Advance, które są moim ideałem, i które dysponują promieniem krzywizny 8,3 i 8,7. I rzec można, że porównania nie ma. Szkła Rossmanna podrażniają oczy, a do użytku nadają się maksymalnie przez 3 tygodnie, w trakcie to których mogę je nosić jedynie około 8 godzin na dobę, gdzie szkła J&J bezproblemowo noszę przez czasem i kilka dób [można w nich zamiast 2 tygodniu spać podziałać 5 razy 24h] i nie ma z nimi żadnego problemu, mimo, że zwyczajowo przeciągam ich czas użytkowania do miesiąca. W przypadku szkieł Rossmana po ww 8 godzinach szkła zaczynają zasychać do tego stopnia, że konieczne jest ich wyjęcie i nawilżenie płynem.
Kolejną ich wadą jest podrażnienie oczu- nie wiem dokładnie czego, ale wiem czym się to objawia: dużo bardziej wrażliwe na ostre światło, kurz i inne pyłki oczy, które są wiecznie zaczerwienione. W przypadku wyjęcia szkieł zaczerwienienie znika, po kilku dniach nienoszenia tychże szkieł znika też nadwrażliwość.
Fazit: odradzam, mimo bardzo fajnej ceny zarówno i płyn, który jest w miarę do zaakceptowania, jak przede wszystkim szkła z ww powodów.
Moje typy, które nie zawiodły mnie od lat, to:
1.
http://www.szkla.com/110_acuvue-advance-6-szt-.html2.
http://www.szkla.com/92_solo-care-aqua-360-ml-super-etui-na-telefon-gratis.htmlOsobiście kupuję te szkła i płyn w szkla.com, albo u mnie w sklepie optycznym, gdzie ich ceny oscylują w granicach 30 zł za parę szkieł i 35 za płyn 360ml.
Oczy ważna rzecz, zatem ciepłym moczem olewam te akurat wymysły Rossmanna.