no nie! pytałeś o cywilne. to masz. tyko nie kłóć się, że to nie cywilny, bo wojskowego ten odbiornik na oczy nie widział

nigdzie się nie spotkałem z informacją, że ichnie gpsy korzystają z kanału militarnego - dowiem się.
pamiętaj, że te drogie sprzęty wyznaczają trendy w rozwoju technologii dla zjadaczy chleba. przeciez każda technologia trafia kiedyś pod strzechy.
zobacz ile teraz stosujesz rozwiązań które kilka, kilkanaście lat temu były niedostępne, "kosmiczne" i bardzo drogie.
tak było przecież z gpsem. 10 lat temu w sklepie podróżnika tez ich nie było

Topcon jest światową czołówką jeżeli chodzi o precyzyjne pomiary. stworzyli już odbiornik 3G czyli GPS, GLONASS i Galileo.
nie uważasz, że lepiej mieć sygnał z kilkudziesięciu satelit niż dwunastu?
przecież przed chwila pisałem, że na zwykłym gpsie można otrzymać decymetrowe dokładności dzięki pewnym systemom.
i nie mów, że to dla geodezji precyzyjnej, bo nawet mój Pathfinder to odbiera dgpsa (EGNOS)

a już jest wdrażany ASG EUPOS który będzie jeszcze dokładniejszy.
po drugie czytałem o telefonie komórkowym

odbierającym poprawkę przez sieć gsm.
przykladowo Magellan Triton 2000 odbiornik jak najbardziej turystyczny na deklarowaną dokładność do 7 m bez dgps. po prostu ma lepszy zegar, itd.
i nazwa odbiornika to gr 3, myli mi się cały czas z gms 2.
cywilny/darmowy kanał glonassa to dokładność rzędu 30 m. nie wiem ile będzie po poprawce.
wątpię, żeby np. garmin garnął się w koszta na wdrażanie nowych technologii.
może będą jakieś odbiorniki z rosji? z reszta sam rosjanie mimo planowanych tych zakazow mówia, że odbiorniki dwusystemowe są o wiele lepsze.