Jak ma sie sprawa z GPS w aucie. (...)
Czy taki GPS turystyczny jak np Vista Cx da sobie rade z odbiorem sygnalu w "metalowej puszce" i jaka jest dokladnosc ( czy wogole taki GPS da sie uzywac jako nawigacje samochodowa ) ??
pewnie nieaktualne, wiec chętnie odpowiem

vista cx - mały ekran, nie gada, jak nie masz specjalnej podstawki to jeszcze lubi spaść pod nogi - jak widzisz jest super

a tak powaznie,to spokojnie się da korzystać, choć jest to nieco upierdliwe, jak sie przyzwyczaisz nawet nie przeszkadza
Na razie niech ten wątek będzie dedykowany tym, co mają;
więc
- na początek:jaki to odbiornik, jak długo już go używacie, w jakich warunkach, kiedy się najbardziej przydał, co z dokładnością ?
odbiornik: Garmin vista cx
czas używania: w od lutego intensywnie (7000 km po ziemi, w rożny sposób głównie autem)
użytkowanie: wycieczki piesze, rower, samochód
doładność: jak wyjdzie - typowo około 5m
kiedy się najbardziej przydał: zawsze sie przydaje

czy warto tworzyć naszą outdorową bazę waypointów i / lub tras?
więc być może poza waypointami jest sens zrobić bazę śladów....(zgodny format)
Zacznijmy jednak od waypointów
Jakie mamy pomysły na taką bazę - najprostszym rozwiązaniem wydaje się tabelka o dwóch kolumnach, gdzie przechowywalibyśmy współrzędne i opis miejsca...
Chcąc użyć takiego waypointa wystarczyłoby przepisać/przekopiować jego współrzędne do formatki w MapSource
jedno wiem na pewno: na pewno warto to zrobić od razu po powrocie z wyjazdu

po 3 miesiącach zbierania śladów jest ich na dysku ze 100MB i ogarniecie chaosu, ktory się w nich zrobił (slady + punkty) powoduje ze zrezygnowałem z kopania się w archiwum...

waypointy można zbierać w ekselu albo innym pliku tekstowym i później sobie wkonwertować gdzie się chce - np do mapsorsa - jeszcze sprawdzę i potwierdzę, ale jakoś tak było mi chyba najwygodniej
wazne jest by format zapisu punktu współrzędnych był zgodny
i jeszcze jedna ważna uwaga - kopiowanie punktów pod mapsorsem z jednej aplikacji do drugiej powoduje nadpisywanie istniejących punktów bez ostrzeżenia - można nie zauważyć straty