to może tak: chciałbym, żeby obsługa tego programu była prosta do tego stopnia, że:
- zmniejszam sobie sam foty jakimś programem do rozmiaru tam pewnego, żeby nie zajebać serwera
- na serwerze mam swój folder, w którym tworzę swoje katalogi będące równocześnie galeriami z możliwością w każdej chwili uzupełnienia jej o jakieś tam nowe zdjęcie/zdjęcia. przykładowy adres bez http i domeny: misio/rykowisko/grocik.jpg.
- po wrzuceniu nowego katalogu/ utworzeniu nowej galerii ukazuje mi się ona na mojej stronie głównej- w tym wypadku przykładowa galeria, to rykowisko. po wrzuceniu na serwer jakiejkolwiek nowej galerii, chciałbym aby było widać je wszystkie z poziomu strony głównej.
- wejście w daną galerię uruchamia przeglądarkę już pojedynczych fot plus widok miniatur zdjęć zawartych w całej galerii.
w tej opcji, którą mi zapodałeś trzeba wpierw zmniejszyć foty, potem zapodać cały folder/ katalog obróbce przez program, który odpowiednio przygotuje je pod wybrany silnik, potem należy dopiero utworzyć katalog na serwerze, tam wrzucić to co zostało obrobione.
a dorzucenie zapomnianego zdjęcia wymaga usunięcia tego obrobionego, ponownej obróbki z dodanym zdjęciem i zaś wrzucenia na serwer.
masakra.
mi chodzi o to, żeby po prostu wrzucić foty na serwer i móc odtwarzać po prostu w danym silniku, bez zbędnego jebania się.