Autor Wątek: [Kuchnia] Napełnianie kartuszy  (Przeczytany 143679 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline Shwarc

Odp: [Kuchnia] Napełnianie kartuszy
« Odpowiedź #350 dnia: Październik 27, 2019, 17:51:16 »
Daj zdjęcie po podłączeniu wszystkiego, jak ogarniasz podłączenie wężyków? To z lewej to ujscie od odpowietrzania?

forum.outdoor.org.pl

Odp: [Kuchnia] Napełnianie kartuszy
« Odpowiedź #350 dnia: Październik 27, 2019, 17:51:16 »

Offline Mareck



  • Pomógł: 1

Odp: [Kuchnia] Napełnianie kartuszy
« Odpowiedź #351 dnia: Październik 27, 2019, 20:44:26 »
Przede wszystkim ten gadżet jest do przelewania z kartusza w kartusz:

ale łatwo dorobić wężyk, u góry łącze do butli turystycznej a u dołu nypel na wąż z gwintem zewnętrznym 7/16 prawy:

Po prawej złoty przycisk do odpowietrzania. Trzeba zakręcić zawór nacisnąć ten przycisk i z tyłu gadżetu jest dziurka, przez który wylatuje gaz w stanie gazowym.

Offline grendel

Odp: [Kuchnia] Napełnianie kartuszy
« Odpowiedź #352 dnia: Październik 28, 2019, 08:45:16 »
Nowy zakup z ali. Około 55pln...

A możesz podać link. Nie wiem jakiego hasła użyć do odszukania, przy żadnych  "refill adapter" czy "connector" wyszukiwarka nie zwraca tego ustrojstwa.

Ok. znalazłem.
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2019, 09:15:54 wysłana przez grendel »

Offline kuzon

"Życia nie mierzy się ilością oddechów, ale ilością chwil, które zapierają dech w piersiach.”
 - Maya Angelou

Offline Mareck



  • Pomógł: 1

Odp: [Kuchnia] Napełnianie kartuszy
« Odpowiedź #354 dnia: Październik 28, 2019, 14:16:38 »
Ten też jest okej i też go zamówiłem, tylko nie jest tak uniwersalny. Tylko butla > kartusz, nie ma kartusz > kartusz i nie ma odpowietrznika.

Offline fromage



  • Pomógł: 7

[Kuchnia] Napełnianie kartuszy
« Odpowiedź #355 dnia: Październik 28, 2019, 15:39:49 »
Używam bajeru do przelewania z kartusza w kartusz ale nie mam odpowietrzania. Z tym, ze za swój zapłaciłem chyba z 5 pln. U mnie dość wolno to przelewanie idzie.

Zależy to z pewnością od ilości gazu w górnym kartuszu oraz temperatury obu choć szczegółowych testów nie robiłem.

No i pewnie od ceny [emoji3]

Offline Shwarc

Odp: [Kuchnia] Napełnianie kartuszy
« Odpowiedź #356 dnia: Listopad 02, 2019, 19:11:29 »
Panowie pomyślcie. Jeśli otworzycie zawór do wyrównania ciśnienia wewnątrz, to podczas całego procesu przelewania, który trwa no tak z 5 minut, ile ujdzie wam gazu w kosmos?

forum.outdoor.org.pl

Odp: [Kuchnia] Napełnianie kartuszy
« Odpowiedź #356 dnia: Listopad 02, 2019, 19:11:29 »

Offline Mareck



  • Pomógł: 1

Odp: [Kuchnia] Napełnianie kartuszy
« Odpowiedź #357 dnia: Listopad 04, 2019, 12:51:53 »
Jeszcze jedna rzecz dot BHP mnie zastanawia. W garażu mam kanał zakrywany deskami. Wietrzenie garażu jest okej bo drzwi otwierane są na całą szerokość garażu i są też uchylane okienka po bokach. Boję się o to co się dzieje na dnie tego kanału, bo przecież propan i butan są cięższe od powietrza i mogą się tam gromadzić i raczej wietrzenie tego gazu z tamtąd nie wyciągnie. Co o tym myślicie? Jeszcze nie przelewałem w garażu i mam obawy, że po pierwsze można się tam udusić gdyby się schylić i dłużej tak pobyć, a po drugie że jakaś mieszanka wybuchowa się tam zrobi, bo jak się propan/butan zmiesza z powietrzem to może coś takiego wystąpić. Jakieś pomysły na wentylację, wysysanie ewentualnie spływającego tam gazu? W sumie jak juz tyle zainwestowałem w butle i przejściówki, to i chyba w czujnik gazu wypadałoby zainwestować.

Offline Shwarc

Odp: [Kuchnia] Napełnianie kartuszy
« Odpowiedź #358 dnia: Listopad 04, 2019, 17:46:07 »
To ty chcesz do kanału całą butlę upuścić? Ile ci się ulotni podczas dokręcania kartusza? 1g? Jak wyrównujesz ciśnienie to rób to poza garażem, tyle wystarczy. 
Dwa, słyszałeś o czymś takim jak konwekcja? Prędzej czy później nawet ten ciężki pro[an by ci się z tego kanału rozszedł po całym pomieszczeniu.

Najważniejsza zasada BHP w tym procederze, to nie przepełnić i... nie palić ognisk :)

Offline Mareck



  • Pomógł: 1

Odp: [Kuchnia] Napełnianie kartuszy
« Odpowiedź #359 dnia: Listopad 07, 2019, 10:56:29 »
Nie chodzi o opróżnianie całej butli ale o to, że dość często się zdarza, że spuszczam resztki gazu ori z kartuszy. Poza tym coś tam zawsze ujdzie przy odkręcaniu, przykręcaniu butli do kartusza i oczywiście wyrównywaniu ciśnienia. Nie wiem po prostu jak te gazy się zachowują, czy zalegają długo w zagłębieniach a kanał w garażu to jest konkretne zagłębienie, ma głębokość około 1,8m i pionowe cztery ściany. Nie jestem fizykiem więc nie wiem co się dzieje z takimi gazami, w jakie fazy przechodzą jaki wpływ ma na nie powietrze, ciśnienie atmosferyczne itp itd. Ja oczami przeciętnego człowieka widzę zalegający niebezpieczny gaz i dla tego pytam. Gdyby nie było tego kanału to nawet nie byłoby tematu.


Offline grendel

Odp: [Kuchnia] Napełnianie kartuszy
« Odpowiedź #361 dnia: Grudzień 03, 2019, 23:06:18 »
Może być taka, jak na Twoim pierwszym zdjęciu. Sam takowego zestawu używam. Musi być gwint wewnętrzny, lewy.

Ta nakrętka pasuje na butle 11 kg. Żeby przelewać do kartuszy z butli 2 lub 3 kg potrzebny będzie adapter. Do nabycia na aledrogo.

Offline michun



  • Pomógł: 0

Odp: [Kuchnia] Napełnianie kartuszy
« Odpowiedź #362 dnia: Grudzień 04, 2019, 19:25:24 »
Dzięki
"A droga wiedzie w przód i w przód
 Skąd się zaczęła , tuż za progiem..."