Cześć,
chciałbym się tutaj z Wami przywitać jako nowy forumowicz.
Przeczytałem Wasze wpisy ale ostatenie były z 2014 roku, a od tego czasu pojawiło się trochę ciekawych aut na rynku.
Podobnie jak część z Was szukam nowego auta na moje różne wyjazdy w jury, góry i sporadycznie za granicę. Ponieważ robię również sporo krótkich przejazdów po mieście rozważam silnik benzynowy, może z LPG. Gdyby nie to pewnie już dawno kupiłbym Skodę Octavię II Scout z silnikiem 1.9 TDI.
Generalnie moje przyszłe auto ma:
1. być kombi (chętnie uterenowionym), w drugiej kolejności SUV. Bagażnik minimum 500 l.
2. mieć silnik przynajmniej 2.0 140KM ale bez turbiny, który dałoby się zgazować
3. mieć jakiś sensowny prześwit, żeby dało się podjechać pod Szwajcarke albo wyjechać z zaspy zimą w górach, przejechać ostatnie przysłowiowe 10% trudniejszego odcina trasy.
4. być mało zawodne, cześci mogą być droższe, bardziej zależy mi na tym, żeby nie pojawiały się awarie unieruchamiające samchód na trasie.
5. spalać do 10-11 l w mieście.
6. mieć możliwość przewożenia długich przedmiotów w bagażniku dzięki "okienku" po środku tylnej kanapy.
7. być wygodne dla dużych ludzi (zarówno z przodu jak i z tyłu). Mam 197 cm wzrostu.
Budżet 25-30k. Może być 35k jeśli jest coś trwałego i szczególnie wartego uwagi (jeśli ktoś z Was akurat chciałby coś sprzedać).
Zainteresował mnie Citroen C5, o którym wcześniej pisał Emes. Poczytałem o tym aucie i zapowiada sie różnie dlatego chętnie poznam opinie z pierwszej ręki. Rozważam też Subaru Outback, Legacy albo Forester albo Volvo v70. Jeździliście takimi furkami? Jeśli tak - proszę o opinie.