Po stwierdzeniu rok temu, że jednak nerka mi nie leży do biegania, zaczęłam rozglądać się za małym, zgrabnym dopasowanym plecaczkiem, który by mieścił ze 2l wody, kurtkę, i mini-bzdurki. Poszukiwania zajęły rok, aż weszłam do sklepu i zobaczyłam go... Przymierzyłam, dopytałam do kiedy jest promocja i wróciłam po tygodniu. Wydawał się być idealny. I jest

Kupiłam go w sierpniu. Jest listopad. Może to krótko, ale przez te ponad 3 miesiące towarzyszy mi bardzo często. Używam go zarówno do górskich wycieczek jednodniowych w warunkach letnich, jak i do biegania dłuższego niż godzinę. W pierwszym przypadku pakuję do niego wodę, aparat, kurtkę przeciwdeszczową i ze dwie kanapki. W drugim - wodę i coś lekkiego do ubrania. Zawsze mam klucze i drobne pieniądze (np. na busa, jakbym skończyła niegodnie z planem

).
Co do trwałości, to się nie obawiam, bo firma jest solidna i sprawdzona.
Największym testem plecaka był Tatrzański Bieg pod górę Alpin Sportu. Nie przeszkadzał mi w ogóle, prawie nie czułam, że mam go na sobie, a wygodny dostęp do wody był nie zastąpiony.
Co oferuje producent?
This lightweight hybrid vest/pack offers ultra-runners and other endurance athletes a stable carry for hydration and gear
Features
> Well ventilated wall mesh shoulder straps - trudno mówić o dobrej wentylacji, jeżeli plecak jest do biegania. Ciało jest spocone i plecy plecaka również mokre. Cudów nie oczekujmy.
> Pocketing on shoulder straps provide quick access to energy bars, gel packs - kieszonki podręczne wygodne i ławo dostępne.
> OTF (On-The-Fly) Compression lets user adjust load stability while wearing the pack without restricting motion - stabilność plecaka przy pełnej swobodzie ruchów jest idealna
> Dual sternum straps position shoulder straps for optimum comfort - podwójna regulacja szelek bardzo sprawna
> Super stretchy mesh pocket on back for additional clothing/bottles, etc. - siatkowe kieszenie po bokach pojemne, może bez przesady, że na butelkę, ale chusteczki, rękawiczki, fajki

czy tego rozmiaru szpargały są ok.
> Reflective hits for high visibility and safety - odblasków wystarczająco
> Bungee helps secure overloads and compress pack's load - gumka przednia mocna, trzyma dobrze pakunek
> Hydration sleeve pocket inside main compartment with dual ports - w komorze głównej wydzielona kieszeń na camelbaka
Pojemność: 6 L
Waga: 280 g.
Materiał: Body: 100D HT Ripstop Dobby Nylon
Accent: HexWall Mesh
Dostępne kolory: Black, Stainless
Teraz trochę szczegółów ode mnie
Przód

Plecy

Zrobione z półsiatkowego materiału. Jak wyżej napisałam, biegając człowiek się poci, co wsiąka w każdy materiał. Jednak po przerwie, plecak można założyć w miarę komfortowo, bo schnie szybko.
Plecy z szelkami

Środek

W środku jest kieszeń na plecach na camela. Ja używam 2l poziomego Innov-8 z nerki. Wchodzi na styk, idealnie, zajmując połowę kieszeni na wysokość, czyli jest miejsce na ewentualne dopakowanie czegoś. Jednak w przyszłości chcę kupić płaski, pionowy bukłak pojemności 2l.
Boczne kieszenie

Również j.w. Mieszczą bzdury - rękawiczki, buff, chusteczki, cukierki. Choć nigdy nie próbowałam tam wsadzić butelki mając wodę w camelu umieszczonym w środku.
Kieszonki w szelkach

Kolejne miejsce na bzdury, ale z bardzo łatwym dostępem. Tak jak proponuje producent, są idealne na batony proteinowe, żele energetyczne - coś do szybkiego wyjęcia i spożycia. Dla mnie również na chusteczki czy gumy do żucia. A zamykana na zamek idealna na klucze/pieniądze.
Regulacja

Przy możliwości regulacji pasa piersiowego i dolnego, każdy może dopasować plecak do siebie w ułamkach sekund. Paski się nie luzują.
PS. Przez pas piersiowy nazywamy go z kumpelkami staniko-plecakiem

Myślę, że panie z dużym biustem miały by jednak problem, nie z wygodą, lecz z komfortem wizualnym.
Gumka z przodu

Można szybko pod nią wsadzić buzę, zabezpieczyć dołem gumki z haczykiem.
Wyjście na camela

Jak widać dwustronne. Ja przepuszczam rurkę prze ten otwór z logiem firmy i końcówkę wsadzam w kieszonkę, żeby nie dyndała.
A te pomarańczowe dydadełka na górze szelek? Nie wiem. Chyba po to, żebym miała się czego trzymać
Filmik o pakowaniu fluida 6Pakując, należy pamiętać, że jest to jednak plecak biegowy, nie transportowy. 6 litrów jest, moim zdaniem, do ok. 4kg wygodne. Zdarzyło mi się go wypchać i dociążyć - ani nie leży, ani nie jest wygodnie. Ale zmieści sporo