Autor Wątek: [Sport i zdrowie] Jedzonko FBC  (Przeczytany 16761 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.


forum.outdoor.org.pl

Odp: [Sport i zdrowie] Jedzonko FBC
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 20, 2012, 16:05:23 »

Offline Dusza



  • Pomógł: 20
  • gramy w gramy?

Odp: [Sport i zdrowie] Jedzonko FBC
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 20, 2012, 17:21:31 »
Bardzo podobne używałem, tylko moje były po musli. Fajne i dobrze trzymają ciepło, tylko za duże i za cięzkie ;)

Offline kermit



  • Pomógł: 8

Odp: [Sport i zdrowie] Jedzonko FBC
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 20, 2012, 19:07:44 »
zamiast suszenia mięsa albo kupowania jerky można nabyć świetną suchą kiełbasę - tanio i smacznie
tylko ciężko znaleźć taką
Ostatnio w sklepie osiedlowym nabyłem drogą kupna suszone na wior kabanosy. Były tak.suche, ze trzaskaly przy ich łamaniu i były twarde jak cholera.

Offline semow

Odp: [Sport i zdrowie] Jedzonko FBC
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 20, 2012, 19:23:40 »
Tanią czy smaczną ciężko zdobyć? Czy też suchaszczą? ;D
taką ja nam Adrian załatwiał na Pamir
nie da się ugryźć, trzeba nożem kruszyć, ale smakuje zajebiście!

Offline pab66



  • Pomógł: 0

Odp: [Sport i zdrowie] Jedzonko FBC
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 21, 2012, 07:32:36 »
Lubię wiedzieć co jem, dlatego wolę suszyć mięso. Poza tym jak dla mnie, taka zmielona jest łatwiejsza w użyciu-wsypuje do ryżu, kuskusa czy makaronu podlewam wrzątkiem i jest ok. Na sucho też daje radę. A suszenie trwa kilka godzin i niewiele pracy kosztuje. Warstwa im cieńsza, tym lepsza.

Offline madmun



  • Pomógł: 143

Odp: [Sport i zdrowie] Jedzonko FBC
« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 21, 2012, 07:38:23 »
Mięso wychodzi jak powinno. Ja dla przyspieszenia efektu mielę mięso , wcześniej przyprawione (z solą trzeba uważać ) Za pierwszym razem rozłożone na blasze męczyłem przez kilka minut w piekarniku, ale potem mi się nie chciało i ograniczyłem się do suszenia w suszarce do warzyw. Wychodzi ok. Z kilograma wołowego jest ok 300 g suszu.

ile suszyłeś w suszarce ?

R.T.F.M
outdoor to nie rurki z kremem

Offline semow

Odp: [Sport i zdrowie] Jedzonko FBC
« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 21, 2012, 07:54:00 »
Cytuj (zaznaczone)
Lubię wiedzieć co jem, dlatego wolę suszyć mięso.
tym bardziej wolałbym tamtą kiełbasę

forum.outdoor.org.pl

Odp: [Sport i zdrowie] Jedzonko FBC
« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 21, 2012, 07:54:00 »

Offline pab66



  • Pomógł: 0

Odp: [Sport i zdrowie] Jedzonko FBC
« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 21, 2012, 11:02:29 »
W opcji piekarnikowej gotowe było po ok 5 godz. Bez piekarnika włączam po prostu suszarkę na noc.
tym bardziej wolałbym tamtą kiełbasę
Nie bardzo kumam...

Offline semow

Odp: [Sport i zdrowie] Jedzonko FBC
« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 21, 2012, 11:26:34 »
mięso z pewnego źródło, profesjonalne i godne zaufania przetworzenie, doświadczenie znajomego rzeźnika

Offline RH



  • Pomógł: 31

Odp: [Sport i zdrowie] Jedzonko FBC
« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 21, 2012, 11:29:26 »
Ja osobiscie polecam inwestycje w suszarke, duzo radosci przede wszystkim zima w codziennej kuchni. No i duza osczednosc, chociazby suszone pomidory w oleju, wychodza za 30-50% ceny sklepowej.

Co do suszenia w piekarniku, moze to oczywiste, ale mi zajelo troche czasu -> trzeba uchylic drzwiczki i czyms podeprzec, 1/3 szybciej.
Wolowine tak suszylem, najpierw marynata, potem do zamrazarki na krotko, zeby stezala do krojenia. Ostra kosa i krojenie na 1-2mm. Potem haczyki ze spinaczy biurowych i wieszalem na kratce jak ryby w wedzarni.
"Gdy waga na początku wyświetla 11 - nie przejmuj się - tak robią pelikany" - Paulo Coelho

Offline BroJarek



  • Pomógł: 39
  • chłoporobotnik

Odp: [Sport i zdrowie] Jedzonko FBC
« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 21, 2012, 11:41:27 »
semow, sklep mięsny to też raczej pewne źródło. Porządnie i uczciwie zrobiona przez znajomego rzeźnika kiełbasa to wartośc sama  w sobie, ale własnoręcznie przygotowana wołowina jako dodatek do potraw tez jest smaczna i moze być alternatywą dla kiełby, tym bardziej, ze nei kazdy ma takich fajnych znajomych.
Największe opory w przypadku suszonego mięsa dotyczą terminu przydatnosci do spozycia, ale z drugiej strony Indianie suszyli bizony na słońcu i potem jedli je przez całą zimę, więc....

Offline RH



  • Pomógł: 31

Odp: [Sport i zdrowie] Jedzonko FBC
« Odpowiedź #36 dnia: Marzec 21, 2012, 11:50:51 »
ale z drugiej strony Indianie suszyli bizony na słońcu i potem jedli je przez całą zimę, więc....

no i teraz zostalo ich osmiu, do ogladania w rezerwatach :>

Ja wolowine 3-4 miesiace w papierowej torebce w spizarni trzymalem i nie mialem slynnej praczki. Ryby suszone z Rosji jadlem po roku...
"Gdy waga na początku wyświetla 11 - nie przejmuj się - tak robią pelikany" - Paulo Coelho

Offline pab66



  • Pomógł: 0

Odp: [Sport i zdrowie] Jedzonko FBC
« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 21, 2012, 13:17:04 »
Nawet znajomy rzeźnik pcha do wędlin "ulepszacze", chociażby peklosól, w suszonym mięsie, nawet ze sklepu mięsnego,(chociaż nie tam się zaopatruję ), już tego nie znajdziesz.

Offline semow

Odp: [Sport i zdrowie] Jedzonko FBC
« Odpowiedź #38 dnia: Marzec 21, 2012, 13:24:56 »
pcha czy nie pcha, jak dla mnie w obliczu możliwości kupna takiego produktu za grosze, kombinowanie z wielogodzinnym suszeniem to sztuka dla sztuki

Offline pab66



  • Pomógł: 0

Odp: [Sport i zdrowie] Jedzonko FBC
« Odpowiedź #39 dnia: Marzec 21, 2012, 13:31:14 »
Praca przy suszeniu to 5 min na przyprawienie i 15 na zmielenie. Potem suszarka robi sama. Dla mnie nie jest to problem.

forum.outdoor.org.pl

Odp: [Sport i zdrowie] Jedzonko FBC
« Odpowiedź #39 dnia: Marzec 21, 2012, 13:31:14 »

Offline kermit



  • Pomógł: 8

Odp: [Sport i zdrowie] Jedzonko FBC
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 21, 2012, 19:37:41 »
Można by zapytać speców od miecha na www.wedlinydomowe.pl jak najlepiej suszyc, skąd brać mięso itp.


Offline RH



  • Pomógł: 31

Odp: [Sport i zdrowie] Jedzonko FBC
« Odpowiedź #42 dnia: Kwiecień 20, 2012, 19:56:04 »
Jadlem, wersje bez glutenu, wyjatkowo "specyficzna", ale co kto lubi.
"Gdy waga na początku wyświetla 11 - nie przejmuj się - tak robią pelikany" - Paulo Coelho

Offline Ivan

Odp: [Sport i zdrowie] Jedzonko FBC
« Odpowiedź #43 dnia: Styczeń 12, 2014, 11:29:55 »
A te worki strunowe w których zalewacie jedzenie to potem wyrzucacie czy myjecie w domu do powtórnego użycia? Domyślam się, że po tygodniu od użycia musi być z nich niezły smród :P

Offline misiak76



  • Pomógł: 38

Odp: [Sport i zdrowie] Jedzonko FBC
« Odpowiedź #44 dnia: Grudzień 23, 2015, 08:26:57 »
Dzięki za informacje w tym temacie. Po świętach popracuję coś sobie przygotować na wypady.

Offline Kanet

Odp: [Sport i zdrowie] Jedzonko FBC
« Odpowiedź #45 dnia: Grudzień 24, 2015, 23:16:30 »

Offline mirecc



  • Pomógł: 19

Odp: [Sport i zdrowie] Jedzonko FBC
« Odpowiedź #46 dnia: Grudzień 25, 2015, 00:54:40 »
Po pijaku, ja również Ci gratuluję.!