W końcu podjęłam decyzję i kupiłam namiot, od razu poszłam do ogródka, rozbiłam go i obfotografowałam;)
Pierwsze spostrzeżenia:
Waga całkowita nie jest niestety taka jak podawana na stronie i nie mam tu na myśli tylko oficjalnej strony, ale także wiele innych, a w tym także dyskusje dotyczące tego namiotu na jednym z tutejszych forów. Namiot zamiast 1,7kg waży 1,9kg no nic może da się go jakoś odchudzić;)
Wielkość - wydaje mi się jakiś taki mały, jedna osoba z bagażami ok, na to byłam przygotowana, mimo że namiot jest opisywany jako dwuosobowy. Jednak "ścieny" jakoś tak szybko się zwężają, mam wrażenie że będę się o nie ocierać. Na długość też jakoś tak na styk, mimo że dlugość sypialni to 205cm, a ja mam nicałe 170;) na dodatek jak tak sobie leżałam, to stopami dotykałam ściany hmm może będę musiała się wyżej położyć, ale wtedy będę dotykała głową ścian nie mam pojęcia jak to się sprwdzi w praktyce.
System TBS, czyli system stabilizacji namiotu - naciągi tego systemu przebiegają tuż nad głową jednak w czasie dobrej pogody można je odpiąć. Jak ten system sie sprawdzi napisze gdy przyjdzie potrzeba jego uzycia (pby nie;) )
Wentylacja wygląda na dość dobrą, choć nie ma dwóch otworów drzwiowych to w tylnej ścianie można otworzyć dość spory wywietrznik. Część drzwi sypialni wykonana jest z siateczki, podobnie jak niewielka część u góry tylnej ścianki, część tropiku pod daszkiem tez ma wbudowanąmoskitiere.
Trochę zastanawia mnie otwieranie namiotu - jest szeroki i to z pewnością jest bardzo wygodne jednak tropik otwiera się na lewo, a sypialnia na prawo, czy to typowe rozwiązanie, czy tylko ten typ tak ma?
Ekspresy - oba ekspresy sa podwójne. W tropiku ekspres ma nakladke zabezpieczającą przed przeciekaniem w czasie deszczu.
Tropik - zielony w kolorze trawy, myślę że będzie dobrze zlewal się z tłem;) Wygląda na porządny, zabezpieczony silikonem czy czymś podobnym (dokładniejsza ocena po jakimś większym deszczu, pewnie nie trzeba bedzie na to dlugo czekac w tej krainie;) )
Sypialnia - pomarańczowa i tak jak napisałam wcześniej, choć może na to nie wygląda pochylosci scian sa dość duże. W sypialni wszyte jest kilka kieszeni.
Przedsionek - niezbyt duży, ale na buty, jakiś bagaż, kuchenka itp z pewnością się zmieszczą.
Wykonanie - porządne, nie rzuciły mi się w oczy żadne niedociągnięcia.
Odciagi i szpikli - odciagi jaskrawopomaranczowe, z wygodnym elementem naciagajacym. Szpitki wydaja mi sie troche krotkie, ale moze to wystarcza, w miekka ziemie wchodzily bez problemu i trzymaly namiot, ale nie bylo wiatru. Wiecej szczegolow po dluzszym uzytkowaniu.
Podsumowując - mimo danych producenta ze jest to namiot dwuosobowy, ja uznalabym go za duza jedynke, w ktorej zmieszcza sie bagaze. Namiot jest dość lekki, łatwy w rozstawianiu (choć trzeba dojść do pewnej wprawy;)), mały po spakowaniu, cena do przelkniecia.