No właśnie, tego spadku jakości się obawiam na Kitach. Dla uzyskania 205g może nie być to warte świeczki i 200/300zł.
Wiesz, generalnie mam Sigmę HSM Macro 17-70 i ona jest fajna, fajna tylko te 530g

Mam też starego Tamrona 28-105, trochę ciemny bo 4 do 5.6, ale lżejszy o 230g od Sigmy i pstryka całkiem spoko foty. To już sporo w dół kosztem ceny za free i utraty AF (nie przeszkadza) oraz 11mm zooma (zawsze można łączyć foty w panoramy

)
No ale można jeszcze zejść z wagą o te kolejne 100/150g (530 vs 205) i tyle daje mi kit 18-55 poprawiając ogniskową w stosunku do Tamrona, ale to już kosztem prawdopodobnie jakości zdjęć, a poniżej pewnego poziomu bym nie chciał zejść, bo to bez sensu. Jak mam spaść z jakością, to wolę pstrykać smartfonem o wadze 160g +200g Power Banku (ale już dodatkowego aparatu nie trzeba dźwigać).
Opcja zmiany aparatu nie wchodzi w grę, nie zamienię dobrego (dla mnie nawet bardzo dobrego), na coś podobnego (może gorszego?) dopłacając do interesu tysiaka, by zyskać 300g na wadze. To bez sensu.