Za radą Doczu zakupiłem K&M Drive.
http://www.krugermatz.com/pl/products/km0407
Wpadł mi wczoraj w ręce i na razie się nim bawię.
Odpakowany miał 64% naładowania baterii a po 13h działania w tym ok. 5 zabawy na średniej jasności ekranie, aktualizowaniu wszystkiego i instalowaniu wszystkich aplikacji, ustawianiu go, kilkukrotnym włączaniu i wyłączaniu, jest obecnie na poziomie 38%.
Pierwsze wrażenie jest takie, że jest plastykowy i ciężki. To drugie jest na plus, bo go nie zgubię a to pierwsze na minus ze względu na to, że ciężko dostać do niego dedykowane akcesoria.
Sam telefon otrzymujemy w ładnym opakowaniu wraz z ładowarką i słuchawkami oraz instrukcją, która, tak naprawdę, nic nie jest warta a dla kogoś, kto nie miał wcześniej do czynienia z Androidem, będzie po prostu porażką

.
Co do samego systemu: mam porównanie z 2.3.6 i z tym tu zainstalowanym 4.1- mówię tu o telefonach. Na pewno 2.3.6 ma bardziej [dla mnie!] intuicyjnie menu, jest dużo bardziej zadbany co do szczegółów, ale 4.1 jest jak błyskawica w porównaniu z nim

. Trudniej w nim odnaleźć pewne szczegóły ustawień, ale to kwestia przyzwyczajenia.
W przypadku Drive system ten nie jest przetłumaczony w 100% i pojawia się kilka rzeczy w języku angielskim, co jednak nie jest dużym problemem.
Klapkę baterii zdejmuje się łatwo a samo włożenie i karty SIM i karty SD nie jest problemem. Drive posiada dwa sloty SIM i generalnie przy włożeniu do tego dedykowanego dla GSM mamy potem opcje wyboru podstawowych operatorów sieci bez podawania zasięgu netu a po włożeniu do drugiego dedykowanego GSM/WCDMA pojawiają się takie opcje jak np. Play 3G, Play 2G itd. itp. Pewnie różnicy nie ma żadnej w praktycznym wybieraniu operatora, ale wygląda to specyficznie.
Jakość rozmów w porównaniu z Samsungiem Galaxy S Advance i Nokią E6 jest zadowalająca.
Na pewno minusem jest to, że w budziku brak jest alarmu inteligentnego oraz to, że stoper nie jest funkcją aplikacji zegara, ale oddzielną aplikacją właśnie. Brak też jest tutaj funkcji odliczania.
Dalsze uwagi pojawią się z czasem.
Jeśli chcecie coś wiedzieć: pytajcie. Postaram się odpowiedzieć.